Pentru pacienti

PENTRU PACIENTI

 1.Am nevoie de o programare in prealabil pentru radiografie dentara sau pentru computer tomograf 3D  CBCT?

 Nu aveti nevoie de programare,ne puteti vizita oricand in timpul programului de lucru:

Luni-Vineri  08:00-20:00

2.In cat timp voi avea rezultatele?

 *pentru radiografiile dentare intraorale si extraorale timpul de procesare este de 5min.

*pentru tomografiile dentare timpul de procesare variaza de la 20 pana la 45 min.

3.Care este doza de radiatii la care voi fi expus in timpul scanarii pentru investigatia radiologica digitala (radiografii dentare ,tomografii dentare 3D CBCT).

 Corpul uman este expus in permanenta la radiatii,fie ca acestea sunt atmosferice,terestre sau provin de la sursele artificiale care ne inconjoara (televizor,monitor, computer,electrocasnice sau telefon mobil).

Pentru a aprecia nivelul de radiatii la care sunteti expus la realizarea unei investigatii radiologice va prezentam o lista comparativa de procedee si dozele emise de acestea cu valori aproximative:

*Fond natural de radiatii /an (pentru comparatie)-3,6mSv

*Radiografie pe film conventional-0,0095mSv

*Radiografie dentara digitala -0,0032mSv

*Rradiografie panoramica digitala (OPG)-0,0047-0,0145mSv

*Radiografie cefalometrica Teleradiografie-0,015mSv

*Tomografie CBCT 3D (tomografie cu fascicul conic)-0,025-0,06mSv

*CT Medical -conventional cu fascicul liniar(pentru comparatie)-0,0250,06mSv

*Zbor avion Bucuresti-New -York(pentru comparatie)0,094 mSv

*Doza/an periculoasa -sub aceasta valoare nu se observa prejudicii clinice-250

*Doza /an considerata letala 7000

 4.De ce specialistul radiolog paraseste incaperea in timpul expunerii?

Atunci cand se efectueaza investigatia radiologica,in cabinetul de expunere se degaja o cantitate de radiatii ft. mica.Dar aceasta cumulandu-se de-a lungul timpului poate avea efecte nocive.De aceea radiologul se protejeaza in spatele unei usi de plumb.

5.Pot realiza radiografii sau tomografii dentare in perioada de sarcina sau alaptare?

 Radiografiile dentare si tomografiile dentare 3D CBCT nu prezinta un risc major deoarece radiatiile emise sunt foarte micisi focalizate pe zona de interes din zona dento-maxilo-faciala.

Pentru a se evita reflexia razelor spre zonele de risc(sani,abdomen,ovare)toti pacientii RADIOGRAFIE 3D Piatra Neamt,sunt protejati de un sort special din plumb.Cu toate acestea specialistii RADIOGRAFIE 3D recomanda ca expunerea la radiatii a pacientelor insarcinate sa fie evitata in special in primul trimestru de sarcina si sa se efectueze doar dupa consultarea medicului ginecolog curant.

6.Sunt disponibile Investigatiile radiologice si persoanelor cu dizabilitati?

Da, la RADIOGRAFIE 3D Piatra Neamt ,echipamentele de ultima generatie permit realizarea investigatiilor radiologice si persoanelor cu dizabilitati.

7.Copii pot efectua radiografii sau tomografii dentare 3D CBCT?

In cazul copiilor se recomanda examinarea periodica de catre un medic stomatolog specialist ,inca de la o varsta frageda,pentru a tine sub observatie dezvoltarea dentitiei acestora.De aceea investigatiile radiologice se fac numai la indicatiile medicului stomatolog.

8.Ce diferenta este intre computerul tomograf 3D si restul investigatiilor radiologice?

 Investigatiile radiologice sunt de mai multe tipuri -2D (intraorale si extraorale).Acestea prezinta doar localizarea dintilor dvs. si inaltimea osului alveolar ,dar nu ofera informatii privind grosimea sau forma osului alveolar,acestea fiind oferite doar de tomografia dentara .Aici vedem osul la fel ca in realitate,imagini tri-dimensionale,axiale,sagitale  si panoramice ale arcadei dentare.Aceste imagini tri-dimensionale permit medicului dentist sa vizualizeze,sa masoare si sa planifice cu acuratete viitorul plan de tratament,evitand multiple riscuri.

9.De ce am nevoie de investigatii radiologice?Care sunt avantajele?

 In urma investigatiilor radiologice,medicul stomatolog isi poate face o parere mai detaliata in legatura cu starea generala a dentitiei dvs.Prezenta sau absenta dintilor,dintii inclusi,carii interdentare care nu pot fi observate cu ochiul liber,starea parodontala a dintilor,dezvoltarea dentitiei mixte la copii s.a.

Computer tomografia 3D ajuta medicul stomatolog sa localizeze exact structuri anatomice,

forma si marimea arcadelor dentare in plan sagital,axial si panoramic si dupa caz zona cea mai potrivita pentru inserarea unui implant dentar.Durata de timp a interventiilor se va reduce

si vor reduce eventualele complicatii din timpul interventiilor.